Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ins an t-sean aimsr, bhí fear ag dul ar thónamh. An a bhealach bhí abhainn bheag ar thaobh an bhóthair, amuigh i lár na h-aibhne seo bhí cloch mhór ba mhinic leir an mbean sidhe a bheith ag nígeachaín éadach ar an gcloich seo. Go trathamháil nuair a bhí an fear ag dul thart, chuala sé an torann agus d'fhéach sé amach ar an abhainn, ceárd a d'fheicfeadh sé amuigh annsin in a suidhe ar an gcloich atht an bhean sidhhe, agus í ar a dhícheall ag nígeachán eadach le slis. Labhair sé léithe, is dubhairt. ''Muise, a bhean chóir ba cheart duit mó léine a nígheadh dhom ó thárla go bhfuil tú ag nígheacán. Níor thaithnig leis an mbean sidhe caidéis ar bith a chur uirthi. leansí an fear agus meireach chomh gar dó is bhí teach an tóraím bhéadh sé i ngreim aici. Rith an fear agus d'éirigh leis a bheith istigh ins an teach sul má tháiric sí suas leir. Nuair a chuaidh sé isteach bhuail sé a dhruim in aghaidh an dorais agus choinnigh sé brúighte amach in a h-aghaidh é.Nuair nár fhéad sí a theacht isteach chuir sí a láimh isteach ós cionn an dorais agus
    Bhailentín O Dúbagháin
    An Móinteach Thuaidh, Co. na Gaillimhe