Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí thuas san gcroich a sgaoileadh anuas. Dubhairt an crochadóir go mbeadh cúig phunt. Sháith an fear a láimh in a phóca agus thug d'en crochadóir iad agus sgaoileadh anuas an fear. D'imthigh an bheirt aca abhaile ann sin. Nuair a bhí an dearbhráthair bocht go dtí a theach, bhí a bhean agus na paistí amuigh ag an ngeata ag faireadh air agus iad ag sgreadach leis an ocras. Dubhairt an fear a bhí thuas ins an gcroich leóbhtha, foighid a bheith aca agus gur gearr go mbeadh a sáith le n-ithe aca. Dubhair[t] sé leis an mnaoi an pota a ghlanadh agus pota uisge glan a chuir sios. D'imthigh sé féin agus an dearbhráthair bocht, agus ba ghearr go raibh siad ar fághail arís agus caora bhreágh mór aca. Ghlan siad agus nígh siad í agus chuir siad síos cúpla píosa maith dí ins an bpota. Nuair a bhí sí bruiththe d'ith siad a sáith dhí. Dubhairt fear an chroich leis an bhfear bocht a theacht in éinfeacht leis féin agus ó bhí seisean chomh maith dó go mbeadh sé féin chomh maith dó san.
    Thárla gur cailleadh bean an dearbhráthar saidhbhir seachtmhain roimhe sin, agus d'imthigh le fear an chroich agus leis an bfear bocht go dtí an uaigh. Thochaill siad aníos an chréafóg agus thóig siad aníos an
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Bhailentín O Dhubhagain