Scoil: Tamhain (uimhir rolla 15679)

Tamhain, Co. na Gaillimhe
C. Bean Uí Thréinfhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fear na fírinne leis é. Rinneadar margadh le n-a chéile - an sgéal a fhágail faoi bhreitheamhnas an chéad fear a casfaidhe leo annsin. Sé'n margadh a rinneadar le chéile, An fear a bheadh thíos an fear eile an da shúil a phiocadh amach as a cheann. Bhí go maith. Shiubhail siad leo sgaithimh agus ní an fhada a chuadar gur bualadh fear leo. Choinnigheadar 'na seasamh é agus d'innsigheadar dó céard a bhí fao'n a bhreitheamhnas a dhéanamh. Cé's fuide a theingheas bréag ná'n fhírinne. D'eist sé scaithimh ag meadh is ag méadú is ag (méadú) smaoineamh ar an gceist. Faoi dheire is faoi dheoidh labhair sé agus dubhairt gur fuide a theingeas an bhréag. Iompuigh anall annseo ars fear na mbréag le fear na fírinne a bhain an dá shúil amach as a cheann agus ar seisean testuigh an méid sin uait go gear. Anois ars fear na fírinne agus é 'á phiana ó thárla go bhfuil mé mo dhall boct mar atá me tabhair ar shlighe shámhála in áit eicínt
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Micheál Ó Fathaigh