Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    céille agat go bráthach" acht labhair an feairín agus dubhairt "Sgaoil liom-sa bliadhain eile é agus b'fhéidir go múinfinn ciall dhó". "Tá go maith" arsa an t-athair agus tiubhraidh tú ar ais faoi cheann bliadhna é.
    Dimthigh gach aon duine aca leó agus chuaidh an t-athair abhaile go dtí a bhean agus dinnis sé an sgéal dí faoi gach rud. Faoi cheann bliadhna chuaidh sé go dtí an charraig aríst agus ba ghearr go bhfaca sé an bád ag teacht go dtí é agus labhair sé leis an bhfeairín agus d'fhiafruigh se dhó an raibh ciall ag an mac indiú agus dubhairt an mac faoi cheann tamaill "Daithneóchainn bean thar fhear". Níor thaithnigh seo leis an athair agus dubhairt sé "Dheamhan blas céille a bhéas go deó agat". Dubhairt an feairín leis é leigint leis go ceann bliadhna eile agus bo mb'fhéidir go múinfeadh-se ciall dó. Acht rinne an t-athair dearmad a rádh leis é a thabhairt ar ais faoi cheann bliadhna.
    Nuair a bhí an bhliadhain thart chuaidh sé go dtí an charraig acht ní fhaca sé an bád ag teacht. Chuaidh sé ann aríst agus aríst eile acht níor tháinig an bád ar ais go dtí é. Shuidh sé síos
    AT0325: The Magician and his Pupil
    Brighid Bean Uí Bhreathnuigh