Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dhó agus d'fhiafruigh sí dhó cé b'fhearr leis ceann beag is a beannacht ná an ceann mór is a mallacht. "Ó b'fhearr liom an ceann beag is do bheannacht" ar seisean. Fuair sé an ceann beag agus d'imthigh leis. Bhí sé ag imtheacht is ag síor-imtheacht nó go dtáinig sé go dtí teach feilméara. Chuaidh sé isteach agus d'fhiafruigh sé den fheilméara an raibh aon duine ag teastáil uaidh agus dubhairt seisean go raibh duine ag teastáil uaidh go géar mar go raibh garranta aige in aice lé gáirdín fathaigh agus go raibh faitchíos air go dtiocfadh a chuid beithidheach isteach ins an ngáirdín.
    Bhí go maith, d'fhan an buachaill agus lár na bháireach chuaidh sé go dtí an ceardhchan lé slat iarainn a dhéanamh dhó. Dimthigh leis le na beithidhigh agus chuir sé isteach i ngáirdín an fathaigh iad agus chuaidh sé suas i gcrann agus tráthnóna thug sé abhaile a chuid beithidhigh agus ní raibh an oiread soithigh ag bean an fheilméara agus a choinneóchadh an bainne. "Ó faini[c?] arsa an feilméara an raibh siad i
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Máire Bean Uí Scannláin