Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ba mhaor é agus bhí aon pháiste amháin aici leis. Ba ghearr gur bhris sí féin agus máthair an fhir amach lé chéile. Annsin d'imthigh sí agus thug sí léithe a páiste agus bhí sí ag imtheacht agus ag síor-imtheacht nó gur casadh isteach i dteach í. Cé bheadh san teach seo acht an mhaighdean Mhuire. Dubhairt sí leí a theacht anuas ag an teine agus an páiste a bhaint gá druim. "Ó" adeir sí "níl aon lámh orm agus níl me i ndon. "Ó féach leis" adeir an Mhaighdean Mhuire". D'fhéach agus tháinig dhá láimh uirthe chómh bréagh agus a bhí ariamh. Ba ghearr in a dhiaidh sin gur chuala sí go raibh a dearbhráthair ar leaba an bháis in áit a ndeacha dealg-sgeiche in a chois agus bhí an dealg ag fás amach as mullach an tighe.
    Dimthigh sí annsin agus ba ghearr go dtáinig sí go dtí an teach. Chuaidh sí isteach argus sheas sí ag an doras go cumhal. Dubhairt bean an Ríogh leí imtheacht nó go gcuirfeadh sí na gadhair innte. Ba ghearr go dtáinig an dochtúr aniar ag iarraidh deoch don rí agus nuair a bhí sé ag dul thairste chaith sí a fáinne síos
    AT0706: The Maiden Without Hands
    Máire Ní Dhonnchadha