Scoil: Doireadh (uimhir rolla 12946)

Na Doiriú Theas, Co. na Gaillimhe
Pádraig Ó Heidhin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí do'n tseomra agus chuir sí an bolta ar an dorus na diaidh. Níor chuimhnigh sí ar an bpáiste chor ar bith. D'airigh an boc ar an áiléar dorus an tseomra dhá dhúnadh agus anuas leis act bhí an dorus boltáilte roimhe. Thosuigh sé ag fuagairt ar bhean an tíghe an dorus a oscailt dhó nó go marbhóchadh sé an páiste acht níor thug sí aon áird air. Thuig sí go maith go marbóchadh sé í féin freisin dá bhfághadh sé greim uirthe.
    Nuair nach raibh an dorus dá oscailt dhó thosuigh sé ag déanamh poll réasúnta mór ins an dorus. Nuair a bhí poll réasúnta mór déanta aige shíl sé dhul siar tríd acht nuair a chuir sé a chloigeann tríd an bpoll rug an bhean ar loinne cuinneóige a bhí sa seomra agus bhuail sí a sean iarraidh sa gcloigeann air agus níor fhág sí deór ann. D'fhág sí sínte marbh é.
    Chuaidh sí síos go dtí an chistineach annsin agus fuair sí an páiste marbh roimpe aige. Leag sí amach an páiste le'n a thórramh
      1. filíocht
    AT0956B: The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers