Scoil: Leamhchoill (uimhir rolla 10742)

Leamhchoill, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lúb sé é. “Ní’l gaisge ar bith acht b’fhéidir go ndéanfadh sé”, ar seisean. Chuaidh sé abhaile, annsin agus an maide aige agus dubhairt sé le n-a mháthair, “téighre suas ar mo druim”. “Ní rachadh”, ar sise. “Caithfidh tú a dhul”. Chuaidh sí suas ar a dhruim agus chuaidh siad chómh fhada le teach an Righe. Bhí gárdaí annsin ag cúdach na h-áite agus d’fhiafruigh siad dhó céard a bhí uaidh.
    “Caithfidh mé an Rí a fheicáil” adeir sé. Nuair nach rabhadar ag fhosgailt an geata sághach agioptha dhó bhuail sé iarraidh de’n maide air agus bhris sé é agus isteach leis ag an Righ. Nuair a chonnaic an Rí ag tigheacht é bhí ionghantas air agus d’iarr sé dhó cá raibh a thriall. “Caithfidh tú mo mháthair a phósadh”, ar seisean. Bhí a dhóthain Mhór faitchíos agus dubhairt sé leis nach bhféadfadh sé é sin a dhéanamh acht go dtógadh sé go deo dhó é.
    D’fiafruigh an Rí dhe an dtiocfadh sé ag obair agus dubhairt sé leis nuair a dhéanfadh sé lá oibre go mba mhaith leis é a dhéanamh go maith. “Tá páirc annsin thíos i n-aice na fairrge agus b’féidir go dtreabhthá dhom é. Tiubhraidh mé seacht gcinn de mhuilí dhuit”,
    AT0650**: The Strong Youth
    Máire Bhreathnach