School: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

obair amuigh ar feadh an lae bhíodh bruthnóga fataí aca amuigh.
    Cáca caiscín, nó cáca seagail nó cáca déanta as fataí nó as min-coirce a bhíodh aca i gcóir an t-suipéir.
    Bhíodh bocstaí aca freisin a dhéinidís as fataí dubha. Mheasgaidís min bhuide, min coirce agus uisge le céile freisin.
    Ar ghreideal a dheinidís an bácáil. Nuair nach mbíodh greideal aca dheinidís an teine a chur ar leath-taoibh agus chuiridís an cáca isteach 'na háit. Nuair a bhíodh bácáilte annsin, nighidís é agus thriomuighidís é le éadach tirim. Is leis an láimh a dheinidís an cáca agus dheinidís é a rolladh amach le buidéal.
    D'ithidís iasg freisin. Theighidís go dtí an Spidéal agus go Connamara agus gheibhidís cárr d'éisg ana saor ar fad. Bream is mó a bhíodh aca. Bhí fear i Wormhole agus dhíoladh sé iad ar 13 an sgilling. Shásóchadh ceann amháin aca seo fear i gcóir béile.
    Uaireannta bhíodh cúpla cloch cruithneachta i dtaisge aca i gcóir