Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. Ór i bhfolach
    Bhí fear i n-Úirid a d-tugadh siad Tomás Buidhe air. Tá an Uirid i n-aice lé Sruth Saileach - cúpla míle soir uaidh agus ó dheas d'en bhóthar mór ó Ghaillimh go Clochán. Bhí neach ag teacht aige ar fead bliadhanta a rádh leis imtheacht go droichead Béal Átha an Ríogh agus go bhfuigheadh sé pota óir ann. Níor thug sé aon áird air. Bhí sé ag teacht chuige chuile bhliadain ar feadh seacht mbliadhna. Dubhairt sé leis féin go g-caithfead sé bheit fíor agus é a theacht aige an seachtmhadh bliadhain. D'imthigh leis agus níor stop sé gur tháinic sé go dtí an droichead. Chaith sé lá annsin. sa'n tráthnóna thóg se lóisdín agus tháinic sé arís ann an lá ina dhiaidh sin. Chaith sé an lá ag siubhal ar an droichead agus ní bhfuair sé tada. Thóg sé loisdín an oidhche sin arís. Is beag nach raibh a chroide shios ina cosaibh agus é sáthach brónach. Tháinic sé ann arís an
    AT1645: The Treasure at Home
    Mícheál Breathnach