Scoil: Leitirmealláin

Leitir Mealláin, Co. na Gaillimhe
Éamonn Ó Gógáin

imtheacht ar mhullach na fairrge nuair a bhíos an aimsir go bréagh.
    5. Mada uisge:-
    Is ainmhidhe an-mhór é sin agus bíonn an croiceann a bhíos orra an-tsleamhain. Tá sé an-deacair iad a mharbhughadh mar tá draoidheacht aca. Tá cosa an-ghearr fútha agus níl siad inann siubhal go maith ar thalamh tirm. Nuair a marbhuightear iad baintear an croiceann díobh agus díoltar iad agus fáightear go leór airgid air.

Seo scéal a chuala mé faoi an Maighdean Mhara.

1. Seo sgéal a chuala mé faoí an Maighdean mhara. Bhí fear ann fadó agus rug sé ar Mhaighdean mhara. Thug sé leis abhaile í agus bhain sé an cochall draoidheachta dhe agus chuir sé i bhfolach faoí bhun-tsop an tíge é. Nuair a bhí sé ag deasúghadh an tíge thuit an cochall anuas agus fuair an mhaighdean mhara í agus rith sí leis. Lean an fear í le láidhe agus mharbhuigh sé í.
    Maighréad Nic Donnchadha

Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag imtheacht timcheall an chladaigh an-deireannach san tráthnóna.

2. Bhí fear ann fadó agus bhí sé ag imtheacht timcheall an chladaigh an-deireannach san tráthnóna. Nuair a bhí sé tamall maith ann chuala sé ceól an-áluinn agus ní raibh fhios aige céard é fhéin. Nuair a tháinig sé ingar dhó chonnaic sé gur Maighdean mhara bhí in a suidhe ar charraig agus í ag ceól. Nuair a chuaidh sé abhaile cuaidh sé ag iasgach arís agus báthadh é.