Scoil: Ceathramhadh Garbh (uimhir rolla ?)

An Cheathrú Gharbh, Co. na Gaillimhe
Máire Ní Shionnacháin

SIONNACH AGUS GÉANNA
    Bíonn duine amháín in a shionnach agus duine eile 'na ghé, agus bíonn go leor daoine eile thaobh thiar de'n ghé agus tugtar éiníní gé ortha agus bíonn an gé ag iarraidh iad a shábháíl ar an sionnach. Is is gclós na sgoile a n-imrightear é an áit a mbíonn go leór páístí le céíle.

GEATAÍ ÁRDA
    Teigheann go leor páistí thart i bhfáinne agus bíonn duine taobh amuigh agus bíonn an chainnt seo dhá rádh aige,
    "Sgríobh mé leitir indé agus chaill mé é. Fuair duine éicint é. Ní thusa é, ní thusa é."
    Deireann sé
    "Ní thusa é" go leor agus sa deireadh deireann sé
    "Is tusa é,"
    agus annsin leanann an duine sín é agus nuair a bheireann sé air teigheann sé féín thart agus deireann sé na focla chéadna.

PÚICÍN
    Cuireann duine píosa éádaigh nó dallóg ar a shúilí ionnas nach féidir leis dada a fheiceál. Bíonn sé ag iarraidh breith ar daoine eile. Imrightear é i bpáirc reidh nó istigh sa teach lá fliuch nó oidhche geimridh

AG CAITHEAMH LÉIM
    Is san ngeimreadh is mó a bhímid ag caitheamh léím nuair a bhionn bróga orrainn. Ag iarraidh dul níos fuide ná a chéile a bhímíd. Sa sgoil is mó a n-imrightear é.

AG PIOCADH CNÓ
    Sa bhFoghmhar a deinimid sin.