Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí táillúir ann fadó agus bhí cos ana thínn aige. Aon lá amháin chuaid sé amach fé'n aer ach níorbh fhada gur fheaca sé cead cuil anáirde ar a chos tínn.
    Do thug sé tamall maith ag féachaint ortha agus fé dheire thug sé fútha le na lámh agus mhairbh sé gach cann riamh aco. Ón lá san amach bhí a chos ag dul i bhfeabhas agus fé cheann mí ón lá san bhí sí chómh maith is a bhí sí riamh roimhe sin. Do chuaid sé go dtí an chéartain lá áirithe na dhiaid sin agus thug órdú de'n ngabha claidheamh a dheanam do agus "fear mharbhuighthe an chéad de'n taon bhuile", do scríobh air.
    Do dhein an gabha fé mar a dubhrad leis agus thug sé an claidheam de'n dtáilliú. Dimthig an táilliúr leis agus mórtas mor air agus níorb fhada den mbóthar a bhí sé nuair a bhuail fear uasal leis.
    AT1088: Eating Contest
    AT1640: The Brave Tailor