Scoil: O'Brennan, Baile Mhic Ealgóid, Tráighlí

An Tóin Riabhach Íochtarach, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dá cur tamall ó shoin. Ní'l i gcuimhne aoinne go bhfacthas duine 'á chur ann. Ní'l sa sgeul acht gur chualathas é tré innsint bhéil ós na seandaoine go raibh reilg ann.
    (4) Cill Chuain (1/2 mile taobh thoir theas de'm scoil).
    Tá beal oideas ag baint leis an mbaile seo. Tá sé raidhte go raibh sean-eaglais ann, agus sean-reilig leis. Tá páirc na h-Eaglaise roinnte idir Tomás ÓLiaghain agus Tomás ÓSlatara. Dubhairt Tomás ÓBrosnachain (rugadh 1852) liom go bhfuil Easbog curtha san áit sin - istigh san Eaglais.
    Ní'l aon rian de reilig sa pháirc atá timcheall na h-Eaglaise. Labhrann an Donobhanach mar seo:-
    "I mbaile Cill Chuain Tá eaglais 30' x 15' acht táid na fallaí leagtha go talamh"
    Do tíodhlacadh an Eaglais do Naomh Cuain Airbre _ an dara h-abb de mhainistir Mochtail-Bhrogáin i ndúthaigh Déise inaice lé Carraig na Siúire. I bhfad na dhiaidh sin d'eirigh achrann agus bruighean idir bheirt dhriothár de Chine Mhic Ealagóid - mar gheal ar leanbh a cailleadh agus a cuireadh sa reilg. Do doirteadh fuil sa troid a bhí eatorra agus ta sé raidhte gur dúnadh an eaglais dá bharr, agus gur tógadh eaglais nuadh in