Scoil: Cromán (C.) (uimhir rolla 12821)

An Cromán, Co. Chiarraí
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

Ar an leathanach seo

1. Seo iad na luibheanna is mó a dheineann díoghbháil ar talamh na ndaoine - feochadán, geosadán, bishop weed agus swich grass.
    Deinneann na dockleaves agus na feócadain agus na geósadáin an talamh do bhoctú agus deineann an cuid eile acu na barraí do mhúcadh.
    Is i gcré maith a fhásann chicken weed agus bishop weed.
    Tugtar an caisearbháin caol dearg do's na cearca is na mucaibh.
    Luigseach Ní Chonmhaighe.
    Dúca. (mo sean athair Prioncas ÓConnmhaighe)
  2. Is iad so ainmneacha na luibheanna a deineann díoghbháil ar thalamh na ndaoine, Fiala, Bramaoir, Cupóg agus Caisearbháin caol dearg. Caisearbháin caol dearg agus Cupóg a bhfuil leigheas ionnta. Dheintear úsáid de Caisearbháin caol dearg (agus) chun biadh do thabairt do lacainn agus ar uile. Fadó úsáidtí bláithanna aitinne chun éadach do dhathú. Is mar seo a dheintí é – cuirtísíos na bláthanna i corcán ós cionn na teine chun iad a bheirbhthú agus cuirtí na éadaighe isteach agus annsan bhítí daithte acu.
    Bríd Ní Shéaghdha Tóchar
      1. cleachtas an leighis