Scoil: Tulca (uimhir rolla 1396)

Na Tulacha, Co. Chiarraí
Mícheál Ó Dálaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus dob' é obair na bhfeirmeoirí gach oidhche roinnt aitinn do ghearradh le haghaidh na n-ainmhidhthe (h- sa lámhscíbhinn). Pé buachaill nú fear a thagadh isteach chun seanchaidheachta do chaitheamh bhíodh air seal a thabhairt ar an
    rá[mha]in i dtreo is go mbeidh na deiligní brúighte agus bog leis.
    Solas agus obair
    Ní raibh aon solas aca acht an buaiceas, stráilleog, coinneal mhúnla, nú geataire giumhaise. Bhíodh buachaill nú cailín á gcoimeád an fhaid is do bhíodh an obair ar siubhal. Tímcheall triochad blian ó shoin dheinidís na coinnle múnla. Bhí fuirm ("mould) coinnle déanta de stán aca, chuiridís trí cinn aca ina seasamh ar stáitseán agus snáithín mar buaiceas tré gach ceann aca. Nuair [a] mharuídís bó, choinnighidís an gheir. Dheinidís é do leaghadh agus líonaidís an "mould" leis agus fágaidís (fagadaís sa lámhscríbhinn) ann é go dtí go mbíodh sé cruaidh.
    Bhíodh na mná ag sníomh, cárdáil nú ag tarrac lín. Pé duine go raibh roinnt caorach aige bhíodh crann-dealúghadh (=crann dealbha) sa tigh aige. Fráma adhmaid ab' eadh é - pionnaí adhmaid innti agus nuair [a] bhíodh an tsnáth tochraiste i gceartlíní cruinne cruadha dheinidís é do chasadh ar an gcrann dealúghadh féuch cá mhéid beannlámha (=bannlámha) a bheadh aca. Chonnaic mé ceann aca go minic.
    Ó Phádraig Ó Súilleabháin, Milíní, Bunán.
        1. foirgnimh