Scoil: Doire Liath (uimhir rolla 10102)

An Doire Liath, Co. Chiarraí
Siobhán Ní Shúilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirmeóir ann fadó agus bhí aon mhac amháin aige. 'Se an ainm a tugtaí air sin - Seán Aonair. Nuair eirig sé suas annsan in a ógánach bhí sé ceapaithe é posadh. Do thóig sé cailín ar abhaile féin, ach ní raibh an lanamha aosta sásta leí. Do thógadar féin cailín ní ba gustalaidhe ná í agus b'éigin dó bheith toibthinean [?] lei agus phós sé í. Dh gheall sí don athair is don mháthair bheith socair is docair mar a bheadh aige féin. Ní fada go raibh deifir idir an bhean óg is máthair a céile agus b'éigin do'n lanamhain aosta dul i mbothán leó féin. Sar a raibh an bhliadhan amúigh. Do rugadh leanbh mic do'n mnaoi
      1. filíocht
    Máire Ní Shúilleabháin