Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

1. An Spéir
    Deirtear mór timcheall nuair a bhionn an spéir cruaidh bíonn aimsear breágh le teacht, agus nuair a bhionn an spéir bog bíonn an aimsear fliuch le teacht.
    An Ghrian
    Nuair a bhionn an ghrian ana dearg agus í ag dul fé bíonn aimsear breágh ag teacht. Nuair a bhionn an lá go breágh bíonn an ghrian glan agus nuair a bhionn sé fliuch bíonn an ghrian dorcha fé sna scamaill. Nuair a bhionn an ghrian ag dul síos um tráthnóna má bhionn brainnsí uaithe, sin comhartha go bhfuil báisteach ag teacht.
    Na Réalta
    Nuair a bhionn sioc le teacht bíonn na réiltíní ar lasadh. Tuiteann na réiltíní le linn báisteach a bheith ag teacht.
    Na Scamaill
    Nuair a bhionn na scamaill ag chlúdach na gealaighe sé sin comhartha go mbeidh aimsear fliuch againn. Má bhuaileann dhá scamall i gcoinnibh a chéile tiocfaidh tóirneach.
    An Bogha Leac
    Nuair a bhionn bogha leac ins an spéir sé sin comhartha go mbeidh ceatha báistighe againn.