Scoil: Gleann Beithe

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Nóra, Bean Uí Fhoghludha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an mbláthaig agus déanann sí é do nigh le h-uisge cúpla uair tógann sí amach aon ribe le sgian. Déanann sí suas i bpiosa é cun é do díol do daoinibh mór timcheall na h-áite nó insan siopa agus coimeádainn sí píosa (sa) duinne. Annsan bhíonn bláthach insan mheidhir déinimíd arán léi agus thugaimíd cuid dí don na laogh óg agus má bhíonn cuidh eile fágtha againn diolaimíd é chun na ndaoine ná bíonn aon bhó acu féin.
    Deirtear ná fúil aon deoch níos feárr ná nios sláinteamhla le n-ól na cupán bláthaighe.
    Do bhí bean ag déunamh cuiginne lá agus do bhí an sagart istig. Do bhí fear ag obair insan bpáirc in-aice an tighe agus tháinig sé isteach chun a píopa do lasadh. Thóg sé fód dearg amach leis ach níor bhuail sé an chuigeann agus nuair a chuaidh sé amach do thóg an sagart fód eile as an dteine agus chuir sé isteach i mbuicéid uisge é agus do dhéin sé é do cur amach agus insan ám céudna do muchadh an fódh ag an bhfear.
    Do tháinig sé isteach arís agus thóg sé fód eile amach leis agus níor
    Siobhán Ní Súilleabháin