Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Ar an dtaobh thoir de Dhubhrath an baile is giorra do Mhaigistir - gaoithe ar thaob an cnuic tá éomhain agus Cathair na Seomraí a tugtar air. Tá sé ráidte gur marbuighead Danair tímcheall na h-áite seo in aimsir Briain Bórú agus go raibh ór aige agus gur cuireadh é féin agus a cuidh óir ins an áit seo.
    Bí fear in a cómhnuide ar an baile sin darb ainm dó Pádruig Ó Siothcáin agus deirtear gur cuaid sé ag lorg an óir. Cuaidh sé isteach i dó nó trí de seomraí act caith sé é tabairt suas toisig an aer feallsa a bhí ag teacht amach as na seómraí.
    Padraig Ó Modrain
    Bréachmhaigh, Co. Chiarraí