Scoil: Achadh Tiobraid (uimhir rolla 9878)

Achadh Tiobraid, Co. Chiarraí
Tomás Ó Muircheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do bhíodh an roth ag crocadh ar an bhfearsad sin do bhíodh fearsad eile ar an dtaobh eile den tuirne istig i spól, agus do bhíodh an sreang mór tímcheall an spóil sin leis. Nuair castaoi an roth mór casad an spól agus an fearsad eile leis. "Bacalad" síad an roth mór úaireannta. Nuair a bheadh na réithileacha mí casta aca, Nuair a bheadh an fearsad lánm de snáíthín olna, Deinidís ceirtliní den snát. Coimeádtaí an fearsad idir órdóg na coise agus an chead méar, an fhaid as a bhíodh síad ag déanamh líathróid olna.
    Annsan dheilidís an snáth ar an bhfalla ar cipíní é. Cuiridí go dtí fígheadóir é, go raibh seóíl aige sin, cun eadach a déanam de. Nuair a bhíodh an plainín ullamh deineadh na mná "Drawers" pláinín do dhéanfaidís treabhsair de.