Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 14_077

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 14_077

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go minic agus doladh síád a lán bainne. D'óladh síad bainne géar leis na fataí. Nuair a bhíodh síad ag ithe bhíodh an bord i lár an irlár nuair a bhíodh síad ag ithe. Ní chroctaí an bord suas leis an bhalla nuair nach mbíodh béile ar shiubhal aca. Bhiod dha saghasanna aráon aca. Dheanadh síád aran de fataí agus de plúr. Dhéanadh síad aráin as fataí mar seo ghlanadh síad na fataí agus bhriseadh síad suas in a phiosaí bheaga é annsin bhfanadh síad an uisge amach asta agus chuireadh síad síos san oigean é le bacail. Is mar seo a dheanadh síad arán as an phlur. geobadh síád baisin agus ghlanad síad.
    Áine Ní Ghallachobhair