School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

a dhéanamh, nach raibh ar eolas ag na h-Éireannaigh.
    Rud eile fós ina dtaobh - tá sé ráidte fo gcuiridis coirce sa talamh láidir agus biodh barr breag coirce aca as an talamh sin, agus ina theannta sin bhíodh an talamh bán dá briseadh isteach acu san am céadna. Sé an chaoi a bhí acu le na deanam dhéanaidís iomairí leathan nó caol de réir doimhneachta na talmhan. Dá mba talamh domhain í dhéanaidís iomairí mora leathna, agus chuiridís a dó a trí no tuilleadh iomaire isteach lé chéile in aon iomaire mór amháin. D'ionntuighidís an chréafóg annsin as na claiseacha isteach ar bhord na h-iomaire go díreach ar nos iomair[e] fataí ach go mbeadh sé í bfad Eireann ní ba leithne. Dá mbheadh an talamh tanaidh ní bheadh na-h-iomairí comh leathan. Deir na sean-daoine go mba féidir leis na daoine atá an indiú, talamh bhán bhriseadh isteach mar an gcéadhna, marach go bfhuil siad ro-leisgeamhail. Sé an fáth go