School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (continued from previous page)
    bhfuil sé molta coirce a chur ar dtús mar sin, bheadh an oiread oibre ar dhuine acra coirce a chur. Dá bhrígh sin badh feidir acrí móra leathana de thalamh bán a cur, agus a tabairt isteach mar sin bliadain indiadh bliadain bheadh brabach da bharr ag na seilméaraí agus bhéidís a' feabhsú talmhan na h-Eireann san am ceadna.
    Dó-ghorm
    Chuala mé freisin gur féidir togha mínligh a dhéanamh as an sliabh fiadháin le cúpla orlach dó-gorm a chur air, sé sin a sgaipeadh amach os cionn na talmhana. An fear a d'innis dhom é sin d'fiafruigheas de ar bhain sé féin triáill as agus dubhairt sé nár bhain ach gurbh fear eile a d'innis dhó-san é.
    Sé an rud dó-ghorm "blue mortar." Ní h-ionnan é, agus an moirtéal eile; bhíonn sé seo níos roighne. Is maith é freisin le teallach a chur isteach, nó urlár sa stábla.