School: Caurane (roll number 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

Acht mar a deir an sean-fhocal.
    "Nuair atá an cupán lán seadh is fusa a dhóirteadh."
    Cailleadh Sail bhocht i dtinneas cloine leis an gceathramhadh breith agus ba throm an buille sin don bhfear.
    Acht ní raibh aon neart aige air agus b'éigean dó cur suas leis agus a thoil a chur le toil Dé agus glacadh go foighdeach le cébí a bhí geallta dó, rud a rinne sé gidh go raibh a croidhe réabtha i-n-a lár.
    Cuireadh Sáil i roilig Oiléan Éadaigh gan focal ná sgéal faoí na bás a cur h-Innis Sgéithe, rud nár ceart a dhéanamh acht nár mhaith leis an bhfear bocht an droch-sgéal a seoladh chuca.
    Ní raibh caoí anois ag an gceannachóir a bheith ag dul chuigh na h-aontaigh comh minich is a bhíodh sé, agus ní théigheadh sé acht go dtí na h-aontaigh a cómhgárach dá bhaile féin. Chrothnuigh na Breathnuigh ó Béal a' Mhuiridh é agus bíodh síad ag cur fáirnéise le daoine faoí, go bfuair siad amach an sgéal ar fad, sé sin go raibh Sail marbh agus nach mbíodh an fear ag dul i bfad ó bhaile o cailleadh í B'aisteach leo é sin go léir agus an rud ba mhó a ghoill ortha ná'r cuir sé sgéal cuca faoí bháis Sai[l]
      1. poetry
    Micheál Mac Con Tuille