School: Loch Measca

Caherrobert, Co. Mayo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

beagnach. Bíonn go leor gabhar ar féarach ann.
    Cillímor.
    Cill a bhí ag Naomh Ímor annseo san am fadó. Deirtear go bhfuil clocha na cille le feicsint fós, acht is mór an truagh go bhfuil siad sgaipthe annseo agus annsúd.
    Catahir-na-guil-chumha.
    Nuair do fuair Eochaid (Rí ar na Fearaibh Bolg) bás i Máigh Tuireadh in aice Cunga cuireadh é i gCarn agus thógadar carn mór de chlochaib ós a gcionn. Cualathas caoineadh na mban ó Cathair-na-guil=chumha chomh fada le Cunga.
    Bun-an-dobhair.
    Áit bhog ar bhruach na habhann is eadh é. Deirtear go mbíodh dobhar con le feiceal ann suim blianta ó shoin.
    Cunga.
    Glaodhtar é seo mar geall ar an bpíosa talmhan an-chaol atá idir Loch Measca agus Loch Coirib. Cunga Feichín a tugtar ar an mbaile freisin mar bhí Naomh Feichín ina chomhnuidhe san mainistir Cunga san am fadó.
    Crois Cunga.
    Muinntir Ó Duthaigh as Roscomáin a chuir an Crois sa gCunga. Deirtear gurabh é Turloch Ó Conchubhair Rí Éireann a rinne an chrois ar dtús.
    Áine de Brún
    Inishmaine, Co. Mayo