School: Loch Measca

Caherrobert, Co. Mayo
Máire, Bean an Bhrúnaigh

1. (continued from previous page)
    Nuair tháinich an banbh bocht do dtí an droichead chonnaic séan féar glas ag fás ar bhruach na habhann. Stad sé agus thosuigh sé ag ithe. Bhí an féar an-mhilis. Isteach leis níos fuide, isteach leis ins an sgraitgliogar, síos leis an gclabar agus san bpuiteach. Chuir sé aon " gioc", gioc" mór amháin as, agus d'imthigh sé síos go tón puill. Sluigeadh é.
    Rinne an tsean bhean ceiseach amach go dtí an áit a bháidheadh a peata, acht ní raibh aon mhaith ann. An créatúir bocht: d'imthigh sí abhaile suas an bóithrín agus isteach ins an sean-teach. Ní raibh rud ar bith aice anois. "Ó", ar sise, "an mí-ádh mhór, an mí-ádh mór! mo bhanaibhín beag, mo chuid, mo stór."
    Seo rann do bíodh sí ag rádh i gcomhnuidhe tar éis sin.
    Muca beaga! Muca beaga!