School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. (continued from previous page)
    bith isteach sa teach agus iad ag déanamh an maistridh agus má thugann sé aithneacha amach leis agus nuair nach gcuirean sé fód móna eile shíos in a n-áit deireann siad go dtugann se an t-i amach leis.
    6. Lá Bealtaine fadó rachadh na daoine amach agus rachadh siad suas ar an gclaidhte is aoirde a d'feicfeadh siad agus an chéad teach a d'fheicheadh siad featach as deirfeadh siad - "Tar im, tar im, im bhaile liom ar mo cuinneóig - se.
    7 Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé in a chomhnuidhe shíos i Roinn na Sionnach, agus 'sé an t-ainm a bhí air Seán Mágh Fhionnghaile.
    Lá amháin bhí sé ag déanamh maistridh agus bhí sé ar siubhal leis ó mhaidin go h-am dinnéir agus ní raibh im ar bith ag teacht air.