School: Gleann Caisil (roll number 13222)

Gleann Chaisil, Co. Mayo
Antoine Ó Donnchadha

1. Lucht Siubhail.
    Is beag duine atá ag dul thart ag iarraidh déirce acht fadó ní raibh mar sin a bhí an sgéal. Bhíodh beirt nó triúr i dteach ins an am céadhna uaireannta. Aodh Mac Eodhchaidh:- Thainic sé annseo ó Chonndae Cabáin tuairim is triocha bliadhain ó shoin. Deirtear nach raibh a sáith céille aige. Tá sé beo go fóill.
    Seán Ó Cathail:- B'as Taobh Istigh de Mui[r]thid é. Théidheadh sé thart ag díol rudaí beaga mar: snáth, snathaidí, barr-iallacha agus a leithidí. Bhíodh fáilte ag gach duine roimh an duine bocht seo mar ba dhuine cóir lághach a bhí ann. Ceannuigheadh na daoine go léor rudaí beaga o'n bhfear seo.
    Do bhíodh Aodh Mac Eodhchaidh ag cruinniú fataí agus ghá ndíol arís. Éadaigh ar an gcaoi céadna:- sean ceirteacha a tugadh dó.
      1. people by social grouping
    Anna Bairéad