School: Ceathrú Thaidhg

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Pádraig Mag Shamhráin

1. Deirtear go bhfuil pota óir i bhfolach ag teach Mhicheail Uí Dochartaigh ag cúil an Inbhir i bPort an Chlumhaigh agus go bhfuil madadh mór dubh ghá fhaire.
    Rinne bean darbh ainm Máire Ní Ógáin brionglóid go raibh sé annsin agus go mbíodh solas le feiceal san áit sin gach oidhche ag a haon a chlog. Dubhradh léithe fear darbh ainm Seán Mór a thabhairt léithe, ach shíl sí go bhfuigheadh sí an t-airgead uirlis í féin. Chuaidh sí go dtí'n áit ach nuair a chartuigh sí an talamh ní fhuair sí ach cúpla pighinn rua. Dubhairt na sean daoine dá dtabhradh sí Seán Mór léi go bhfuigheadh sí an t-airgead.
    Eibhlín Nic Craith
    Portacloy, Co. Mayo