Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mayo
Seán Ó Catháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    do shíl sé go raibh síad imthighte chuaidh sé amach ach dfán fear aca i bhfolach, agus nuair a chuaidh sei (?) ann amach do mharbhuigh an fear é. Tá sé curtha san áit ar thuit sé agus tugtar Úaigh Daighdha Óg air, go dtí indhiú.

CÚL DUITHE
    Tá poll uisge thíos ag Cúl Duithe agus deirtear gur tháinig fear isteach ag Tráig-Mór, bhí sluagh daoine in a dhíaidh ag íarraidh an mhála óir a ghoid uaidh, do leanadar é go dtí sin acht chaith sé an mála óir síos san bpoll, agus tá an óir ann fós (?) acht tá easgain mór ag faire é, agus aon duine a mbeadh bríonglóid air trí oidhche in dhíaidh a céile go leighfeadh an t-easgan an t-óir a thabhairt leis. Tá séipéal i g-Cill Duaithe. Deirtear go rinneadh (?) é. Bhí na daoine ag teacht ón Fhóid Dhuibh go dtí an aifreann gach Domhnach. Do bhí an sagart in a chomhnaithe (?) ins an t-Srath.

OIDHCHE AN MHISTÉALAIGH
    Timcheall cúig céad bliadhain ó shoin bhí stoirm ann aon oidhche amhain. Oidhche an Mhistéalaigh a tugtar ar an oidhche sin, mar báthadh
    Sorcha Ní Mhurchadha
    Tomás Ó Moráin