Scoil: An tSraith

An tSraith, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Catháin

1. Tá go leór pisreógraí ag baint leis an gcuinneóg.
    1. Chuireann cuid de's na daoine smearóg faoi'n gcuinneóg agus deirtear nach féidir le aon duine an t-ím a ghoid uathu annsan.
    2. Dá dtagadh fear isteach ag iarraidh sléaghain agus dá dtabha...? dhó é, agus tú ag déanadh maistreadh, tógfaidh sé an t-im ó'n dteach sin leis ar feadh na bliadhna.
    3. Da dtaghadh fear isteach go dtí do theach ag iarraidh phíopa a lasadh agus tú ag déanamh an maistreadh, dá lasadh sé é, bhéadh ím an tighe aige ar feadh na bliadhna.
    4. Bhí bean thuas in Dhubh-loch fadó dar b'ainm Máire Br...? agus bhíodh ím go leor aice. Na comhursain a bhí thart timcheall uirthi ní raibh ím ar bith acha. Tháinig an sagart isteach di lá amháin agus bhí an maistreadh déanta. Chuala an sagart roimhe sin faoi'n méid ime a bhí aici agus dubhairt sé léi an t-ím a theasbáint do. Theasbáin sí dhó é agus bhí ionghantas mór air. Thóg sé a stóil agus thosaigh sé ghá léigheamh agus níor bhfada go raibh an chuid is mó de'n ím ag siubhal ar an urlár acht amháin píosa beag. Thionntuigh sé an ?
    Micheál Ó Maolalaidh
    Máire Ní Maolalaidh