School: Dubhthuama (roll number 14193)

Dumha Thuama, Co. Mayo
Mícheál Mac Támhais

1. (continued from previous page)
    Is maith le muinntir an tighe agus na bainfheise na Clamairí a fheiceál ag teacht agus síleann síad gur mí-fhiuntach an rud a bheith doicheallach rómpa. Má tá na buachaillí atá ins na clamairi múinte ní fhanfaidh síad i bhfad agus nuair a bhíonns síad deagh-iomchurtha ní bhíonn muinntir an tighe i ndiaidh cúpla uair a chluig a thabhairt dóibh.
    Pisreóga ag baint le Pósadh.
    Má tá dhá spúnóig ar do fhó-chupán gheobhaith tú cuireadh chun bainfheise.
    Deirtear má tá brionglóid agat faoi dhuine eicínt a bheith ag fághail bháis gur comhartha (pósta) é. Go gcluinfidh tú go bhfuil duine dul a pósadh.
    Fanann an bhean nuadh-phósta mí i dteach a céile agus ní cóir dí a dhul abhaile go ceann miosa.
    Cuireann athair an fhir dhá sgilling isteach i gceirteóig agus cuireann sé an cheirteóg i bpóca an fhir.
    Nuair a bhíonns fear agus bean ag dul a pósadh agus bean a chasadh ortha deirtear nach bhfuil aon ádh ortha.
    Má chailleann an bhean nuadh-phósta a fáinne pósta deirtear gurab shin é an rud i mí-ádhamhala ar fad,
    Ní'l sé ceart do deirbhshiúr an fhir a dhul isteach
    Brighid Nic Thámhais