School: Cnoc a Logha

Troiste, Co. Mayo
Mícheál Ó Maoildeirg

1. (continued from previous page)
    Maedbh sásta go bhfeicfeadh sí í. Lá amháin thainig sí agus arm mór saighdiúirí leithi. Bhí siad ag troid ar feadh an lae ag iarraidh an bhó a fhághail acht bhí an buaid ag Oliol agus d'imthigh Maedbh abhaile go bronach.
    Tháinig sí arís agus casad Oliol uirthi ag Tir Álaidh. Thug sé cuireadh dhí teacht go dtí a chaisleán fein a bhí i nGleann Caiseail. Tháinig sí agus bhí lá bréagh aca ag ith is ag ól. Annsin thosuig siad ag réidhteach i gcóir an catha mór agus mar a deirtear "Tosach catha ceo, deireadh catha gleo." Fuair Oliol an buaidh arís an t-am seo. Thóg Maedbh a mionna nach leigfeadh sí leis é agus dubhairt sí go dtiocfadh sí arís chun an cath mór a throid. Bhí go maith. Thóg sí a ingheann leithi. Caileir an t-ainm a bhí ar an ingheann agus marbh fear í le cloic ag Gleann Caileire agus sin é an fáth a tugadh an t-ainm sin ar an áit shios annsin.
    Caitlin Nic Suibhne
    Gaoth Sáile, Co. Mayo