School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

1. (continued from previous page)
    Nuair abhí na Fianna go léir i gcuideachtain bhí buachaill madaidh aca darab ainm Chonán. Maidin amháin chuaidh sé amach ag tabhairt bidh dos na madraí. Fuair sé coileán óg a thaithnigh go maith leis. "Beidh tusa id mhadadh maaith ló éigin" ar seisean.
    Annsin chuir sé an coileán in - áit dó feini agus thug sé aire maith dhó ar feadh míosa. Nuair bhí an mhí caiththe chuir sé croiceann gabhair ló ar cheann mhaide céad troigh ar aoirde. Thóg sé amach an coileán agus chaith sé suas ar an gcroiceann é. Choinnigh an coileán greim daingean air.
    Nuair a chonnaic Conán seo thoisigh sé ag gáire. "Ní raibh mé amugha" ar seisean, nuair adubhairt mé go ndéanfá madadh maith." Thóg sé isteach annsin é agus chuir sé "Bran" mar ainm air. Níor leig sé taobh amuigh de'n dhoras