School: Baile an Chaisil C., Clochar na Trócaire

Ballycastle, Co. Mayo
An tSr. Aingeal

é ar feadh lae is bliadna tar éis sin.
    Thárla sé go raibh na Fianna uilig agus an cheann phort Fionn leo ag dul ag seilg ar feadh seachtmhaine ar an lá seo. Bí cinnte go raibh Conán agus Bran leo.
    D'fág siad Roscoman ar maidin Dé Luain agus dubhairt siad go rachadh siad go dí an fhairrge thiar. Mharbhuigh Bran gach uile shórt a chonnaic sé - coileach fiadhain, fiadh, sionnach, girrfhiadh. Bhí an liacht éan ag tuitim marbh roimhe agus ní raibh leath a sháith silge aige.
    Anois bhí eilit i gcomhnuidhe a' leanamhaint na Fianna. Ní bhainfadh na madaidh léi mar bhí aithne mhaith aca ortha - bean do bhí faoi dhraoidheacht - máthair Oisín do bhí innti. Bhí fios ar seo ag Oisín. Nuair a bhí siad ar seilg seacthmhain dubhairt Fionn go gcaithfeadh siad an eilit a leigean amach ar na bhárach, nach raibh Bran ag fagháil leath