Scoil: Cill Bhriain, Béal na Molt (uimhir rolla 11890)

Kilbryan Lower, Co. Waterford
Tomás de Bhál

Ar an leathanach seo

1. Timpeall seasca bliain í shoin bhí fear ó Scairt ag obair sa Chomairigh. Liam Ó Flionn an ainm a bhí air. An oíche seo bhí sé ag imirt cártaí agus bhuail sé trí cinn de chlog.
    Nuair a bhí sé ag teacht abhaile bhí mean-oíche ann. Chuir sé na coiligh ar a ghualainn. Bhíodar an-throm agus nuair tháinigh sé go dtí Bearna Mhadra shuí sé síos agus d'fhéach sé mór-thimpeall air. Bhí an oíche geal. Ba ghairid gur thosnaigh na coiligh ag glaoch agus chonaic sé fear ag teacht anuas an chasán céanna chuige. Bhí cóta mór air agus bhí hata dubh air.
    Shíl Liam gur Seán Ó Néill, ceann des na comharsan a bhí ann agus labhair sé "An tú Seán"? ach níor labhair an fear leis.
    "An tú Seán Ó Néill"? arsa Liam arís. "Ní mé"
    Pádraig Ó Freacair