School: Cruach (roll number 15931)

Croagh, Co. Donegal
Séamus Mac Duibhir

t-ubhall annsin agus chaith sé é.
    Chuaidh sé isteach ar a bheul agus amach cúl a chinn. Sin mar chaill mise mo ghaire, deir Gruagach. Chaith Gruagach an t-ubhall an darna h-úair agus chuaidh sé thart mar rinne sé an chead úair. Chaith an fear beag ribeach Ruadh an t-ubhall an darna h-úair agus chuaidh sé isteach ar a shúil agus amach cúl a chinn. Bhí an t-ubhall caillte annsin agus anois deir Gruagach A gaire sin mar chaill mise mo shúil, mo ubhall agus mo ghaire.
    Nuair a bhí an sgéal uilig innste ag Gruagach a gaire isteach leis an gearrfaidh pisreógach agus rinne sí mar rinne sí an chéad úair ag bun na staighre. Léim sí amach ar an doras annsin agus léim Síogaidhe Dún Geannain amach ina diaidh. Níor stad siad do’n rása go rabh siad ag Beann Builbin. D’fhosgail an binn annsin agus nuair a bhí sí gabhail isteach fuair Síogaidhe greim cois deiridhe uirthí agus bhual sé in eadan na binne í agus mharbhuigh sé í agus léim sé fhéin isteach I lár na binne. Nuair a chuaidh sé isteach bhí dhá mac deug ag an fear beag ribeach Ruadh agus bhí dhá mhac deug da chuid gabhail a ithe. Tharraing Síogaidhe amach dhá sgeibhir deug íarraing agus ceann amháin maide agus thug sé a rogha do dá mhac deug an fhir beag ribeach Ruadh. An deireadh a bhí leis gur rinne sé lobhtha go díreach mar
    Mollaidh Ní Ghallchobhair
    Máire Ní Ghallchobhair