School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

uisge as an tobar sin thíos"
    Bhí Murchadha ag éisteacht le seo uilig, agus nuair a chuaidh na cait amach ar maidin, (ag) chuaidh sé go dtí an tobar, agus thug sé braon uisge fhad le inghean an Righ. Ní leigfidh síos chun an t-seomra an chéad uair é, ar chor ar bith, acht ins an deireadh leigeadh síos é. Bhí morán doctúirí ins an t-seomra acht ní rabh siad abalta í a léigheas. Chuaidh Murchadha fhad leis an leabaidh, agus thug an t-uisge dó'n chailín. Nuair a d'ól sí é bhí sí comh maith as bhí sí ariamh. Bhí an luthgháir ar an Rí, agus thug sé trí mhála ór agus airgid dó, agus thug sé dhá chapall dó, ceann acu leis na malaí a iomhcar, agus an ceann eile leis fhéin a iomchar.
    Nuair a chuaidh Murchadha abhaile bhí an iongantas ar gach duine comh mait is d'éirghe leis i n-am comh goirid. Nuair a d'innis sé an sgéal do Murchadha Mór, bhí éad air, agus d'imhthigh sé fhéin an bealach ceadna lá thar na bhárach.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Anná C. Ní Bhaoghaill