School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

amach é in éadán an tonna, agus thuit an tonna sin fósta. Fuair siad abhaile slán an tráthnóna sin.
    Tráthnóna an lae sin tháinig marcach go dtí an doras. D'fiasruigh sé an rabh Éadhmonn Anna istoigh, agus h-innseadh dó go rabh. D'iarr an mharcach air a theacht amach go rabh gnoithe aige leis. Tháinig Éadhmonn amach. Annsin d'iarr an mharcach leis a theacht leis-ean, agus an sgian a sháit sé i gcos a dhearbhrathair, a tharraingt amach. Dubhairt Eadhmonn nach ndéanfadh, go dtabhairfeadh sé geallstan dó-san nach ndéanfadh sé aon-dath airsean, nó ar a mhac, ar talamh nó ar fairrge gó bráthach airíst. Thug an marcach an geallstan sin dó, agus d'imtigh siad.
    Nuair a tháinig siad fhad leis an teach, fuair siad an cailín 'na luighe sá chlúid agus í ag béicfidh le piain Nuair a chonnaic sí Eadhmonn chuaidh sí
    Bríghid Ní Chuinnea
    Mín an Chearrbhaigh, Co. Donegal