School: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Donegal
Eighneachan Ó Muireadhaigh

D’innis Jamíe damh gur ó liathdruim a thainic siad an ehéad uair.
    Jamíe Reilly
    B’as Conndae Cabhain Jamíe. Bhí dúil aige san ól agus sin an rud a [churfa?] ar seachran é. Bhíodh sé i g-comhnuidhe thart annseo ag gabáil cheoil ó dhoras go doras . Amhrain fa Home Rule agus an Land League uilig a bhi aige. Bhí ceann aige fa Ua Domhnaill a mharbhuigh Carey ar an Luing a bhí ag dul go Capetown. Ní rabh Gaedhilg ar bith aige.
    Pádraic Mór
    B’as Teidhlinn Pádraic. Ní rabh béarla ar bith aige-sean. Fear mór ábalta, féitheogach a bhí ann. Bhíodh cliabh aige ar a dhruim agus mála in a láimh ag dul thart dó a cruinniughadh déirec. Gheibheadh sé preátai agus plúr agus nuair a bhíodh an cliabh agus an mála lán, díoladh sé an méid a bhfuair sé.
    Bhí guth garbh borb aige agus nuair a chuirfeadh gasroidhe corruighíl air, cluinfea é cúig míle ar shiubhal. Ní rabh agat acht a seairtigh leis “Airgead sa Bainc” agus bhí go leor annsin. Bhí eagla air i dtólamh roimh chogadh, agus sé an chéad rud a bhéadh in a bhéal aige ag teacht asteach ‘un toighe dó. “Ar chuala sibh go rabh an cogadh ag teacht”?
      1. people by social grouping