School: Teileann

Teileann, Co. Donegal
Leon Ó Baoighill

1. (continued from previous page)
    rabh agus shín leobhtha. Fá dheireadh chonnaic siad teach fá fhiota daobhtha. Dubhairt an buachaill go rachadh siad fad leis an teach go bhfaghadh siad loístín na h-oidhche Ní thiofcadh liomsa a ghabhail a chomhair a'toighe sin' arsa an diabhal. 'An bhfeicean tú an loch atá eadrainn agus an teach. Craitheann bunadh an toighe an t-uisce coisreactha i n-uile oidhche sa teach sula a dtéighidh siad a luighe agus tá an t-uisce coisreactha sin mar loch eadar (eadar) mise agus an teach. Sin an fáth nach dtig liom-sa a ghabhail.' Shiubhal leo araist go bhfacaidh siad teach a raibh solas mór taobh amuigh de. Dubhairt an buachaill go bhfaghadh siad lóistín annsin acht dubhairt an diabhal nach dtiocfadh leis a ghabhail a chomhair an toighe, gur dhubhairt siad an Paidrín Páirteach i n-uile oidhche sula dtéidheadh siad a luighe. Tá sin mar teine eadrainn agus an teach sin, arsa an diabhal.
    Shiubhail siad leo go bhfacaidh siad an triomhadh teach. Sin teach anois, arsa an diabhal ' a bhfuil muid loístín ann go maidin Níl ins an teach sin ach lánamhaín agus bídh siad i dtólamh ag troid."
    Tharraing siad ar an teach agus fuair lóistín go maidín.
    Seaghan Mac Seaghain