School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. Scéal (continued)

Bhí fear i Méirica uair amháin agus tháinic sé abhaile.

(continued from previous page)
    i bhfad istoigh san stuca go dtáinic buachaill óg thart agus sheas sé taobh amuigh de'n stuca. Ní rabh se i bhfad 'na sheasamh go dtáinic cailín óg thart agus sheas sí ag a thaoib. Toisig siad a seanachas. Arsa an cailín leis an bhuachaill. "Muirfidh me an t-sean dhuine anocht agus fagfaidh mé ar an t-sean peadlarí é agus thig linn a phósadh annsin nuair a bhéidheas an t-sean dhuine curtha" Thug an peadlarí amach an t-séisiúr agus gheárr sé giota amach as an chota an buachalla. Nuair a tháinic banadh an lae d'imhtigh se leis abhaile. Nuair a chuaidh sé abhaile ní leig sé ar dadaí fan bunadh [?] a tháinic fhadh leis an stuca. Annsin ní rabh sé i bhfad go dtáinic lá na cúairte agus bhi an t-sean peadlarí le crochadh agus bhí fhios aigesan go leigfeadh se saor é agus leig. Annsin d'imhtigh sé féin 'un cuairte. Nuair a chuaidh se isteach annsin bhí an cuairt ag dul ar aghaidh Arsa seisean: "A uaisle leigigidh damhsa focal a rádh?" "Leigidh" ars'n breitheamh agus leig Dubhairt an fear annsin nach rabh seisean ach indiaidh teacht Meirica. "'Sé an obair a bhi orm ag díol éadaigh" Chuir se a lámh isteach in a phóca agus amach
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    S. Ó Beirn