School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. Sgéal
    "An Bhean Ghlas"
    Bhí fear uasal ann fad ó shoin agus bhí triúr mac aige. Bhí feirm mhór thalaimh agus bhí an fhairrge ag teacht uirthí. Rinne an fear a ba sine babhdhún, leis an fhairrge a choinneál amach. An lá ar na bhárach an léitheadh a bhí deánta aige bhí sé leagtha 'un talaimh. Dubhairt an darna fear go ndeanfaidh seisean é. Rinne sé é, agus ins an mháidín bhí sé leagtha 'un talaimh arís. Dubhairt an fear a b'óige go ndeanfaidh seisean é, agus sul a dtearn sé é, rinne sé teach beag thíos ag a thaoibh. Shuidh sé go maidín, ghá choimheád agus deic chardaí aige. Shuidh sé ag imirt leis féin. Ní rabh i bhfad go bhfaca sé bád caol dubh ag teacht isteach agus bean deas in a shuidhe ar a deireadh. Tháinig sí isteach chuige. D'fhiafruigh sé
    AT0313: The Girl as Helper
    S. Ó Beirn