School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. (continued from previous page)
    ar shiubhail ar chor ar bíth. Chuaidh an buachaill go dtí an teach ina rabh an Prodastúin ina chomhnuidhe, chuaidh isteach 'un an bhóthoigh, agus gheárr sé a buadhain a bhí ar an bhó. Nuair a bhí sé a tiomáint í amach ar an doras, chonnaic an buchaill sheirbhíse é. Ríth seisean isteach 'un an toighe, agus d'innis dó a mháighistir an rud a chonnaic sé. Tháinig an Prodastúin amach, a ghunna leis, agus é ag siubhal go státamhail. Sheas an buachaill ag tóin an toighe, agus nuair a tháinig "Fumes" fhad leis, léim sé air, agus leag 'un an talaimh é. Fuair an buachaill an ghunna annsin, agus dubhairt sé dó'n Phrodastúin go gcaithfeadh sé cúpla ghealltanas a dheánamh sul a bhfuigheadh sé an ghunna arais. Annsin d'iarr "Fumes" de, an ghunna a thabhairt arais dó ar son Dé, acht dubhairt an buachaill nach dtabhairfeadh. Annsin rug sé greim ar an ghunna ós chionn an Prodastúin, agus bhagair air na gealltanas a dheánamh. Cheann amháin acu, go gcaithfeadh sé an bó a thabhairt arais dó'n bhean bhocht ar chaill í, agus an cheann eile, nach bhéarfadh sé bó ar bíth as aon Chaitliocach i ndiaidh sin. Dubhairt an tighearna an talaimh, go gcoimhlíonfadh sé na gealltanas sin, acht d'iarr sé ar an buachaill arís an ghunna a thabhairt dó, agus dubhairt seisean nach dtabhairfeadh. Annsin d'iarr sé dé'n Phrodastúin a bhuachaill sheirbhíse a chur chuige ar lá ar na bhárach, agus go dtabhairfeadh sé an ghunna dó. Ar an tráthnóna i ndiaidh sin, tháinig buachaill sheirbhíse an Phrodastúin go teach
    S. Ó Beirn
    Múinteoir