School: An Charraig (roll number 13946)

An Charraig, Co. Donegal
S. Ó Beirn

1. (continued from previous page)
    sin, chualaidh siad "Fumes" ag an doras cosamhail le madadh. In am eile nuair a bhí an gortach ann, bhí sé an-chruaidh ar na Chaitliocaigh arís. Rachadh sé thart fá'n pharóiste, agus cibé'n giota beag de min a bhéadh ag Chaitliocach, bhéarfadh sé leis é, agus bhí an min an-luachmháir ag an am sin. Bhéarfadh sé an min leis 'un na bhaile, agus nuair a bhéadh chuid mhór aige, thosuigheadh sé é a dhíol ar luach trí n-uaire ní mó. Bhí fhios ag gach duine, nach rabh ádh ar an rud a rabh sé ag deánamh, agus dá mbéadh cúpla buachaillí ag chaitheadh bracháin isteach ina bhéal, nuair a bhí sé ag fagháil bháis, bhéadh sé ag tafann fá choinne tuilleadh, acht nuair a bhí an tighearna marbh, ní raibh brón ar bíth ar na Chaitliocaigh.
    S. Ó Beirn
    Múinteoir