School: Edenfinfreagh (roll number 8901)

An tÉadan Anfach, Co. Donegal
Conn Mac Diarmada

1. Scéal (continued)

Bhí fear ins an áit seo fad ó agus Aodh Mac An Bháird do b'ainm dó. Fear láidir, sgafánta a bhí ann, agus deirtear gur iomadh rud a tháinig sé fríd ariamh.

(continued from previous page)
    deanamh aige ach a dhul isteach ann agus go mbéadh sé sábhailte. Ach sin an cheist, an mbéadh se ag an phíopa sul a bhfuigheadh an tarbh fhad leis. Bhí rása maith ag Aodh, ach má bhí fhéin bhí an tarbh ag éirgh níos cómhgaraige agus níos cómhgaraige dó achan bhomaite agus achan bhúirthe aige a bhí ag baint mac-atha as na cnuic. Bhí go maith agus ní rabh go h-olc. Fuair Aodh fhad le béal an phíopa, agus bhí an tarbh le na sálaibh. CHuaidh Aodh isteach 'san phíopa, agus lúthghair air go rabh sé thalamh shábhailte. Ní thiocfadh leis an tarbh a dhul isteach ann, mar bhí an "píopa" ró-bheag, agus ritheadh sé ó'n cheann thuas go dtí'n ceann thíos ag amharc isteach ar Aodh, agus é ag búirfidhe go millteanach. D'fhan an tarbh ag an "phíopa" agus gan cuma ar bith
    Conn Mac Diarmada
    Múinteoir