School: Mínbeannaid (roll number 16668)

Mín Beannaid, Co. Donegal
Séumas Ó Dómhnaill

1. (continued from previous page)
    ar an seachtamhad la d'Iúl, mí na Súil Sian, ba ghnáthach le muinntir na Rósa féile mór a chaitheamh suas fa Teampoll Croine. Ach nuair a bunuigheadh an t-aonach ar an t-sráid baile úr - An Clocán Liath. Caithtí an fhéile ar an 4adh la de mí meadhon an tSamhraidh agus is é sin an bun atá leis an aonach mhór seo - la aonaigh an t-Samhraidh ar an Clochan Liath an la agus an ionad a shocruighti gach imreas a tharlocha idir na Rosannaigh sa bhaile agus i gcéin.
    Ba ghráthac an t-ainm "Croíne" ar cailíní fad ó ach faraor rinnead dearmad ar an ainm seo - Ní rab sé deas galanta go leór. An bhean deireannach a rabh an t-ainm seo uirthi - Croíne Ni Dómhnaill, fuair sí bás, da fhicead no leit-cead bliain o shoin air na h-Acraí, i bfogus míle de Ailt an Corrain.
    Ach buidheachas le Dia mór na bhfeart, táthan ag smaoitiú air an Naomh arís agus tá girreach óg anois
    Na Rosa, Co. Donegal
    Seumas Ruadh Ó Dómhnaill