School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (no title) (continued)

Fadó shoin ba ghnáthach le Naomh Cholmcille theacht na paraiste seó ó am go h-am.

(continued from previous page)
    teach na mna mire ar a a gcasan na bhaile ce casadh ortha ach Columcille. Chuir sé ceist ortha ca raibh siad agus d'innis siad do agus annsin cuir sé cesit ortha an raibh arán ar bith leobhtha agus dubhairt siad nach raibh. Níor dhubhairt Columcille dadaidh ach d'imthigh sé leis. Thoisigh na cailíní ag cainnt eatorra féin ar an cleas a d'imir siad ar Cholum agus shéad na gáirí aca.
    Le sin fhéin mhothuig siad na málaí ag eirigh iontach trom agus thuit an dá thuirtín amach ar an talamh. I bpreabadh na súil rinnead dhá chloich mhóra de'n dá thuirtín agus tá'n tá chloich sin le feiceail shíos ar thráigh Machaire Chlochair go foíll.
    Séamas Mac Giolla Bríghde
    Baile an Droichid, Co. Donegal