School: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Donegal
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (continued)

Bhí baintreabhach ann aon uair ámhain 7 bhí beirt mhac aige. Bhí sé le pósadh ar chailín eile acht chaith sí suas é.

(continued from previous page)
    Bhí maitheas an éin ithte annsin ag na páistí, acht níor smaointigh an cócaire ariamh go dtí go dtáinic an lanamhain.
    Thoisigh siad a chuir chuartugadh ar an chroidhe agus ar na crudóga, sin nuair a smaointigh an cócaire. Nuair a d'innis sí seo do'n fhear, thoisigh sé agus chuir sé an oiread sin thairis gur chuir sé croidhe na bpáistí amach ar a mbéal. D'imthigh na páisti leo ar seachran no bhí an oireadh sin eagla ortha leis an rud a dubhairt an t-athair leo.
    Nuair a bhí siad giota maith ar shiubhal ó bhaile, chonnaic siad an cóiste galanta seo ag tarraingt ortha agus nuar a tháinic an cóiste fhad leobhtha, tháinig nighean an rí amach agus thug léithe an stocach a d'íth an croidhe isteach san chóiste.
    Fágadh an creatúir eile leis féin ar an bhealach mhór. Sa deireadh d'imthigh sé leis agus é ag caoineadh. Nuair a chuir sé giota maith de'n bhealach thairis, tháinic sé fhad le báile mór. Thoisigh sé a cuartuaghadh loistín na hoidhche agus sa deireadh fuair sé sin.
    Bhí go maith as ní rabh go h-olc go dtí maidin lá thar na bharach. Nuair a d'éirigh an stócach, thoisigh bean an
    AT0567: The Magic Bird‑Heart
    Anna Ní Ghallchobhair